Na het lezen van deze titel, kon ik als psychomotorisch therapeut niet anders dan nieuwsgierig het artikel openen.
In de eerste alinea wordt het boek ‘Traumasporen‘ genoemd, een boek dat al 8 jaar oud is en nu plots in de New York Times Best Sellers-lijst staat. Er zijn al meer dan 3 miljoen boeken van verkocht. Het kan geen toeval zijn dat ook mijn boek ‘Daantje het Vulkaantje‘ het de laatste maanden beter doet dan ooit. Nu heb ik er nog geen 3 miljoen exemplaren van verkocht, maar in de afgelopen 5,5 maand wel al net zoveel als in heel 2020.
De situatie rondom Covid zal hier vast en zeker een oorzaak van zijn. Veel gezinnen zaten dicht op elkaar tijdens de lockdown. Emoties verstoppen werd moeilijker en de noodzaak om iets te doen met emoties en spanningen van de gezinsleden werd zichtbaar èn voelbaar.
Nu profiteer ik liever niet van de Corona situatie, ik zou bijvoorbeeld geen mondkapjes gaan doorverkopen. Toch ben ik enorm dankbaar dat ik hoogstwaarschijnlijk door Corona meer Daantje boeken heb mogen verkopen. Ik denk namelijk dat de gezinnen, die de stap hebben genomen om Daantje in huis te nemen, door deze bijzondere situatie het duwtje in de rug hebben gekregen om bewust aan de slag te gaan met emoties, gevoelens en spanningen.
In het artikel dat ik op het begin noemde komen verschillende professionals aan het woord die op hun eigen manier werken rondom het thema emoties en lichamelijkheid. Nu ga ik de inhoud van dit artikel hier niet herhalen, ik raad aan om het zelf even te lezen. Maar ik klikte even verder en vond het blog ‘Je lijf vertelt waar het knelt‘ van huisarts Inge Kroese (prachtige titel moet ik zeggen).
“Als er iets mis is, weet je lijf het als eerste.”
Dit is een een quote uit bovengenoemd artikel. En dat klopt, in ieder geval, dat zegt mijn gevoel. Toen mijn darmen moeilijk deden en ik voor een darmonderzoek naar het ziekenhuis ging, voelde ik aan alles in mijn lijf dat het niet goed zat. De artsen zeiden dat de kans dat het darmkanker zou kunnen zijn op mijn leeftijd kleiner was dan het winnen van de jackpot. En helaas, mijn gevoel (dat ik voelde in mijn lijf en niet in mijn hoofd) kreeg gelijk. Tijdens mijn chemokuren sprak ik mensen die dit op precies dezelfde manier hebben moeten ervaren.
Dat is maar een voorbeeld van hoe gevoelens, je lijf, je gedachten, jouw hele ik verbonden is met elkaar.
Ik geloof erin dat het belangrijk is de signalen in je lijf serieus te nemen, ze ruimte te geven en te voelen. Ernaar luisteren zou ook een mooie zijn.
Hieronder deel ik graag een aantal emotieboeken waarin het lijf, jouw lijf, het lijf van je kind niet vergeten wordt. Het zijn boeken die een uitgangspunt kunnen zijn om met jouw of elk ander kind in gesprek te gaan over wat jouw lijf jou laat voelen, jou vertelt en hoe je hiernaar zou kunnen luisteren.
In dit boek staat jouw buikgevoel centraal. Door het doen van de opdrachten en oefeningen, waar het boek vol mee staat, leer jij jezelf beter kennen. De auteur heeft ervoor gekozen om jouw intuïtie, jouw buikgevoel daarin een hele belangrijke rol te geven. En dat is natuurlijk niet voor niets.
“Je buikgevoel is jouw eigen persoonlijke richtingaanwijzer.”
“Je kijkt niet met je ogen, je neemt waar met je buiken je hele lichaam.”
Al in de eerste doe opdracht staat: “1. Luister naar je eigen stem; 2. Handmassage; 3. Adem met je buik.”
Nieuwsgierig geworden, lees hier verder over dit boek vol inspiratie van de Belgische auteur Marjan Gerarts.
Blij met mij – een boek dat op veel verschillende manieren gelezen en gegrepen kan worden
De cover van dit boek heeft een gat, een gat precies geplaatst in de buik van het meisje.
“Stop met om je heen kijken. Zoek eens in jezelf“
Julia, een heel gewoon meisje voelt een leegte, een leegte die prachtig gevisualiseerd is met een gat in haar buik. Ze gaat druk op zoek naar een stop om het gat te vullen, maar het lukt niet. Wanneer ze stopt met zoeken buiten zichzelf en de aandacht richt naar binnen, ervaart ze dat het gat te vullen is. Niet volledig, want verdwijnen zal het nooit.
Blij met mij is een prachtig boek dat op veel verschillende manieren begrepen en gelezen kan worden. Het is voor kinderen geschreven, maar absoluut ook (en misschien nog wel meer) geschikt voor volwassenen.
Lees hier meer over het boek ‘Blij met mij’ van de auteur en illustrator van Het Kleurenmonster Anna Llenas
‘De Bromtrol… probeert niet te brommen’ vertelt heel mooi wat er in je lijf gebeurt wanneer je jouw boosheid niet wilt uiten: Die boosheid blijft en die voel je? In je lijf!
Het boek komt niet met oplossingen, toch is het een heel mooi uitgangspunt om met elkaar in gesprek te gaan over dat gevoel, dat gevoel in je buik dat eruit wilt en over hoe je dit op een fijne manier toch los kunt laten.
“Zijn buik begint heel hard te rommelen. En dat komt niet door de honger!”
“Dusademt hij diep in en weer uit..”
“… en hij drukt de donderwolk in zijn buik diep weg.”
Wil jij lachen met de Bromtrol en tegelijk over een serieus onderwerp praten? Lees dan hier verder over ‘De Bromtrol… probeert niet te brommen’.
Dit prachtige boek geschreven en uitgegeven door Lonneke Sanders, beschrijft heel mooi wat er gebeurt wanneer je altijd het zonnetje in huis wilt zijn. Je emoties wegstoppen, omdat je ze niet wilt laten zien zorgt er niet voor dat ze verdwijnen. Ze bijven in je lichaam aanwezig.
“In Welpjes keel borrelt een verdrietig gevoel op.”
“Toch kriebelt er iets, diep in zijn buik”
“Het heftige gevoel stroomt door heel zijnlichaam.”
Extra leuk aan dit boek vind ik dat Lonneke haar boek in eigen beheer heeft uitgegeven en ik weet uit eigen ervaring met mijn boek ‘Daantje het Vulkaantje’ hoeveel werk dat geweest is. Hiervoor heb je een missie nodig en die heeft Lonneke. Lonneke wil dat de nieuwe generatie ervaart dat het helemaal oké is om te voelen wat je voelt. Dat er geen strenge woorden voor nodig zijn, maar juist lieve en zachte woorden voor het moedigste wat er bestaat: je gevoelens durven voelen en uiten.
Ben je nieuwsgierig naar Welpje klik dan snel hier en bekijk het filmpje dat Lonneke speciaal voor ons gemaakt heeft.
Er bestaan weinig boeken die puur geschreven zijn over blijdschap. Dit boekje waarin blijdschap de hoofdrol speelt, vertelt op een hele lieve manier wat blijdschap inhoudt.
“Als ik blij ben, lacht mijn hele gezicht en lijkt de wereld extra mooi.”
“Soms moet ik zo hard lachen dat mijn buik zeer doet!’
Dit boekje is helaas niet in herdruk gegaan, de laatste exemplaren heb ik op de website staan. Waarom noem ik het boekje hier dan toch? Gewoon, omdat ik er een blij gevoel van krijg.
Misschien is je opgevallen dat ik naast boeken over emoties en gevoelens ook een categorie boeken heb onder de noemer ‘Ontspanning’. Misschien is na het lezen van dit stuk allang duidelijk waarom, maar toch even in het kort.
Ik vind het belangrijk dat elk kind leert hoe hij zich op een fijne manier kan ontspannen, kan stil staan bij zijn lijf, bij zijn ademhaling en bij zijn gevoelens. Als je maar doorgaat en doorgaat, zoals de maatschappij van je verwacht (en jijzelf waarschijnlijk ook), en ja dat begint al op hele jonge leeftijd, dan gun je jezelf weinig tot geen tijd even ècht stil te staan bij jezelf.
Verbinden met jezelf, je héle zelf is belangrijk en zou net als dat we leren dat eten, drinken en slapen hoort bij het leven, net zo gewoon moeten zijn. Laten we dit onze kinderen in hun opvoeding meegeven. En nee, nu zeg ik niet dat ieder kind op yoga hoeft of moet leren mediteren. Paardrijden, judo, schrijven in een dagboek kan net zo goed, ieder moet daar zijn eigen weg in vinden. Ondersteuning bieden bij het vinden van die weg is denk ik het meest waardevolle wat we kunnen doen.
Ga letterlijk eens stil staan. Voel. Adem. Wat voel je? Benoem voor jezelf wat je voelt en waar je het voelt. En beantwoord daarna de vraag: Hoe voel je je?
Binnenkort verschijnt er een heel mooi boek op de website, precies over wat ik hierover heb beschreven.
Jouw emoties, jouw lijf, je héle lijf (dus ook je hoofd), alles is met elkaar verbonden. Laten we daar vandaag een beetje extra bij stil staan. ♥
Ken jij een leuke oefening? Een boek dat ik niet mag missen? Heb je iets waardevols te delen over dit onderwerp? Ben je het me eens of totaal niet (ook dat kan!)? Laat jouw reactie hieronder achter!
Boosheid is een emotie die we allemaal kennen, het is één van de vier basisemoties. Het is een emotie die we nodig hebben, maar waar we niet altijd zin in hebben: niet bij een ander en niet bij onszelf. Maar… ook boosheid hoort erbij. Net als alle andere emoties, heeft ook boosheid een functie. Het …
Buikgevoel, lijfgevoel, jouw gevoel: Luister naar je lijf!
“Emotie hoeft alleen maar beleefd te worden, een weg naar buiten te vinden.”
Dit is een quote uit het artikel met de titel ‘Luister naar je lijf: opgekropte emoties vinden altijd een weg naar buiten‘, wat verscheen op 12 juni dit jaar op de website van Eva Jinek.
Na het lezen van deze titel, kon ik als psychomotorisch therapeut niet anders dan nieuwsgierig het artikel openen.
In de eerste alinea wordt het boek ‘Traumasporen‘ genoemd, een boek dat al 8 jaar oud is en nu plots in de New York Times Best Sellers-lijst staat. Er zijn al meer dan 3 miljoen boeken van verkocht. Het kan geen toeval zijn dat ook mijn boek ‘Daantje het Vulkaantje‘ het de laatste maanden beter doet dan ooit. Nu heb ik er nog geen 3 miljoen exemplaren van verkocht, maar in de afgelopen 5,5 maand wel al net zoveel als in heel 2020.
De situatie rondom Covid zal hier vast en zeker een oorzaak van zijn. Veel gezinnen zaten dicht op elkaar tijdens de lockdown. Emoties verstoppen werd moeilijker en de noodzaak om iets te doen met emoties en spanningen van de gezinsleden werd zichtbaar èn voelbaar.
Nu profiteer ik liever niet van de Corona situatie, ik zou bijvoorbeeld geen mondkapjes gaan doorverkopen. Toch ben ik enorm dankbaar dat ik hoogstwaarschijnlijk door Corona meer Daantje boeken heb mogen verkopen. Ik denk namelijk dat de gezinnen, die de stap hebben genomen om Daantje in huis te nemen, door deze bijzondere situatie het duwtje in de rug hebben gekregen om bewust aan de slag te gaan met emoties, gevoelens en spanningen.
In het artikel dat ik op het begin noemde komen verschillende professionals aan het woord die op hun eigen manier werken rondom het thema emoties en lichamelijkheid. Nu ga ik de inhoud van dit artikel hier niet herhalen, ik raad aan om het zelf even te lezen. Maar ik klikte even verder en vond het blog ‘Je lijf vertelt waar het knelt‘ van huisarts Inge Kroese (prachtige titel moet ik zeggen).
“Als er iets mis is, weet je lijf het als eerste.”
Dit is een een quote uit bovengenoemd artikel. En dat klopt, in ieder geval, dat zegt mijn gevoel. Toen mijn darmen moeilijk deden en ik voor een darmonderzoek naar het ziekenhuis ging, voelde ik aan alles in mijn lijf dat het niet goed zat. De artsen zeiden dat de kans dat het darmkanker zou kunnen zijn op mijn leeftijd kleiner was dan het winnen van de jackpot. En helaas, mijn gevoel (dat ik voelde in mijn lijf en niet in mijn hoofd) kreeg gelijk. Tijdens mijn chemokuren sprak ik mensen die dit op precies dezelfde manier hebben moeten ervaren.
Dat is maar een voorbeeld van hoe gevoelens, je lijf, je gedachten, jouw hele ik verbonden is met elkaar.
Ik geloof erin dat het belangrijk is de signalen in je lijf serieus te nemen, ze ruimte te geven en te voelen. Ernaar luisteren zou ook een mooie zijn.
Hieronder deel ik graag een aantal emotieboeken waarin het lijf, jouw lijf, het lijf van je kind niet vergeten wordt. Het zijn boeken die een uitgangspunt kunnen zijn om met jouw of elk ander kind in gesprek te gaan over wat jouw lijf jou laat voelen, jou vertelt en hoe je hiernaar zou kunnen luisteren.
Een buik vol geheimen – voor kinderen die wel eens geheimpjes bewaren
De titel zegt eigenlijk al genoeg. Hieronder twee zinnen uit het boek die duidelijk maken dat ons lijf gevoeld wil worden.
“In mijn keel zaten woordjes in de weg en mijn buik zat vol met geheimen.”
“Ik had buikpijn en wist niet zo goed wat ik moest doen.”
Het fijne aan dit boek vind ik dat de geheimpjes die genoemd worden dagelijkse geheimpjes zijn, die elk kind zou kunnen hebben.
Lees hier meer over dit prachtige boek van de Nederlandse auteur Pimm van Hest.
Het grote boek van mij – voor elk kind dat zichzelf beter wil leren kennen
In dit boek staat jouw buikgevoel centraal. Door het doen van de opdrachten en oefeningen, waar het boek vol mee staat, leer jij jezelf beter kennen. De auteur heeft ervoor gekozen om jouw intuïtie, jouw buikgevoel daarin een hele belangrijke rol te geven. En dat is natuurlijk niet voor niets.
“Je buikgevoel is jouw eigen persoonlijke richtingaanwijzer.”
“Je kijkt niet met je ogen, je neemt waar met je buik en je hele lichaam.”
Al in de eerste doe opdracht staat: “1. Luister naar je eigen stem; 2. Handmassage; 3. Adem met je buik.”
Nieuwsgierig geworden, lees hier verder over dit boek vol inspiratie van de Belgische auteur Marjan Gerarts.
Blij met mij – een boek dat op veel verschillende manieren gelezen en gegrepen kan worden
De cover van dit boek heeft een gat, een gat precies geplaatst in de buik van het meisje.
“Stop met om je heen kijken. Zoek eens in jezelf“
Julia, een heel gewoon meisje voelt een leegte, een leegte die prachtig gevisualiseerd is met een gat in haar buik. Ze gaat druk op zoek naar een stop om het gat te vullen, maar het lukt niet. Wanneer ze stopt met zoeken buiten zichzelf en de aandacht richt naar binnen, ervaart ze dat het gat te vullen is. Niet volledig, want verdwijnen zal het nooit.
Blij met mij is een prachtig boek dat op veel verschillende manieren begrepen en gelezen kan worden. Het is voor kinderen geschreven, maar absoluut ook (en misschien nog wel meer) geschikt voor volwassenen.
Lees hier meer over het boek ‘Blij met mij’ van de auteur en illustrator van Het Kleurenmonster Anna Llenas
De Bromtrol… probeert niet de brommen – Een boek over onweer in je buik
‘De Bromtrol… probeert niet te brommen’ vertelt heel mooi wat er in je lijf gebeurt wanneer je jouw boosheid niet wilt uiten: Die boosheid blijft en die voel je? In je lijf!
Het boek komt niet met oplossingen, toch is het een heel mooi uitgangspunt om met elkaar in gesprek te gaan over dat gevoel, dat gevoel in je buik dat eruit wilt en over hoe je dit op een fijne manier toch los kunt laten.
“Zijn buik begint heel hard te rommelen. En dat komt niet door de honger!”
“Dus ademt hij diep in en weer uit..”
“… en hij drukt de donderwolk in zijn buik diep weg.”
Wil jij lachen met de Bromtrol en tegelijk over een serieus onderwerp praten? Lees dan hier verder over ‘De Bromtrol… probeert niet te brommen’.
Welpje en het verdwenen zonnetje – Voor kinderen die altijd het zonnetje in huis (willen) zijn.
Dit prachtige boek geschreven en uitgegeven door Lonneke Sanders, beschrijft heel mooi wat er gebeurt wanneer je altijd het zonnetje in huis wilt zijn. Je emoties wegstoppen, omdat je ze niet wilt laten zien zorgt er niet voor dat ze verdwijnen. Ze bijven in je lichaam aanwezig.
“In Welpjes keel borrelt een verdrietig gevoel op.”
“Toch kriebelt er iets, diep in zijn buik”
“Het heftige gevoel stroomt door heel zijn lichaam.”
Extra leuk aan dit boek vind ik dat Lonneke haar boek in eigen beheer heeft uitgegeven en ik weet uit eigen ervaring met mijn boek ‘Daantje het Vulkaantje’ hoeveel werk dat geweest is. Hiervoor heb je een missie nodig en die heeft Lonneke. Lonneke wil dat de nieuwe generatie ervaart dat het helemaal oké is om te voelen wat je voelt. Dat er geen strenge woorden voor nodig zijn, maar juist lieve en zachte woorden voor het moedigste wat er bestaat: je gevoelens durven voelen en uiten.
Ben je nieuwsgierig naar Welpje klik dan snel hier en bekijk het filmpje dat Lonneke speciaal voor ons gemaakt heeft.
Als ik blij ben… – een boekje over blijdschap
Er bestaan weinig boeken die puur geschreven zijn over blijdschap. Dit boekje waarin blijdschap de hoofdrol speelt, vertelt op een hele lieve manier wat blijdschap inhoudt.
“Als ik blij ben, lacht mijn hele gezicht en lijkt de wereld extra mooi.”
“Soms moet ik zo hard lachen dat mijn buik zeer doet!’
Dit boekje is helaas niet in herdruk gegaan, de laatste exemplaren heb ik op de website staan. Waarom noem ik het boekje hier dan toch? Gewoon, omdat ik er een blij gevoel van krijg.
De categorie ‘Ontspanning’
Misschien is je opgevallen dat ik naast boeken over emoties en gevoelens ook een categorie boeken heb onder de noemer ‘Ontspanning’. Misschien is na het lezen van dit stuk allang duidelijk waarom, maar toch even in het kort.
Ik vind het belangrijk dat elk kind leert hoe hij zich op een fijne manier kan ontspannen, kan stil staan bij zijn lijf, bij zijn ademhaling en bij zijn gevoelens. Als je maar doorgaat en doorgaat, zoals de maatschappij van je verwacht (en jijzelf waarschijnlijk ook), en ja dat begint al op hele jonge leeftijd, dan gun je jezelf weinig tot geen tijd even ècht stil te staan bij jezelf.
Verbinden met jezelf, je héle zelf is belangrijk en zou net als dat we leren dat eten, drinken en slapen hoort bij het leven, net zo gewoon moeten zijn. Laten we dit onze kinderen in hun opvoeding meegeven. En nee, nu zeg ik niet dat ieder kind op yoga hoeft of moet leren mediteren. Paardrijden, judo, schrijven in een dagboek kan net zo goed, ieder moet daar zijn eigen weg in vinden. Ondersteuning bieden bij het vinden van die weg is denk ik het meest waardevolle wat we kunnen doen.
Ga letterlijk eens stil staan. Voel. Adem. Wat voel je? Benoem voor jezelf wat je voelt en waar je het voelt. En beantwoord daarna de vraag: Hoe voel je je?
Binnenkort verschijnt er een heel mooi boek op de website, precies over wat ik hierover heb beschreven.
Jouw emoties, jouw lijf, je héle lijf (dus ook je hoofd), alles is met elkaar verbonden. Laten we daar vandaag een beetje extra bij stil staan. ♥
Ken jij een leuke oefening? Een boek dat ik niet mag missen? Heb je iets waardevols te delen over dit onderwerp? Ben je het me eens of totaal niet (ook dat kan!)? Laat jouw reactie hieronder achter!
Related Posts
Ook boosheid hoort erbij.
Boosheid is een emotie die we allemaal kennen, het is één van de vier basisemoties. Het is een emotie die we nodig hebben, maar waar we niet altijd zin in hebben: niet bij een ander en niet bij onszelf. Maar… ook boosheid hoort erbij. Net als alle andere emoties, heeft ook boosheid een functie. Het …